Make your own free website on Tripod.com
Home | Macbeth Vocabulary | Characters | Macbeth Questions | Literary Elements | Blank Verse | Summary of each Act | Writing assignments | Quotations page | Our review of the play

Macbeth

Macbeth Questions

Act I

3) Q: a.What does the Captain tell King Duncan about Macbeth's battlefield deeds? b.What does the king learn from Ross about the Thane of Cawdor's activities? c.What reward for victory does Macbeth recieve almost immediately from the king?
 
A: a.He tells of his bravery and leadership while in battle. b.The king learns that he is a disloyal traitor, he began a dismal conflict and was defeated in battle. c.He became Thane of Cawdor.
 
4) Q: What do the three witches predict a.for Macbeth b.for Banqou?
 
A: a.He became Thane of Glamis then became Thane of Cawdor and later king after Duncan. b.He will be the father of kings, but will never be king himself.
 
5) Q: a.What happens to the Thane of Cawdor? b.Why, despite the witches predictions, does Macbeth have reason to doubt he will succeed Duncan as King?
 
A: a.He was beheaded because of his traitorous deeds. b.He named his son Malcom heir to the throne when he became Thane of Cawdor.
 
6) Q: a.How does Lady Macbeth first learn of the witches predictions regarding Macbeth? b.What in Macbeth's personality does she fear may thwart his ambition.
 
A: a.He writes her a letter. b.He is ignorant of his greatness and he is a coward and filled with kindness.
 
7) Q: a.What action does Lady Macbeth plan to take during the Kings visit? b.How does she intend to accomplish it? c.How does she advise Macbeth to act in King Duncan's presence?
 
A: a.She plans to kill him. b.She is going to distract the guards by getting them drunk and while the king is asleep Macbeth will kill him and they will blame it on the guards. c.He should act normally and hide his intents.
 
8)Q: Both the witches and Macbeth make statements about "foul" and "fair" a.What are two possible meanings for the witches words? b.What does Macbeth mean by this remark?
 
A: a.Good and evil b.Macbeth was a hero in war but wasn't at home.
 
9) Q: Macbeth and Banqou respond differently to the witches predictions a.After becoming Thane of Cawdor, how does Macbeth react to thought of becoming king? b.How does Banqou view the witches predictions?
 
A: a.He believes that he will become king b.He doesn't believe them at first he thinks they are decieving him.
 
10) Q: In scene VI, what is the irony in the discription of the air surrounding Macbeth's castle?
 
A: There is a pleasant atmosphere, but there is a murder, so there is deception in the air.
 
11) Q: Why is Macbeth indecisive about killing the King? 
 
A: He doesn't want kill his houseguest.
 
12) Q: How does Lady Macbeth understanding of her husband's character help her to convince him that the murder plot should be carried out?
 
A: She questions his manhood.
 
 
 
 

Act II

Q: 1) Who do you think bears the greater responsibility for the murder of King Duncan-Macbeth or Lady Macbeth? Explain.
 
A:Lady Macbeth because she talked Macbeth into the murder.
 
Q: 2) a.Why, according to Lady Macbeth, did she not kill the king herself? b.What does Macbeth do with the daggers after the murder? c.Why does this bother Lady Macbeth? d.What action does she take?
 
A: a.He reminds her of her father. b.He takes them back to Lady Macbeth. c.She is afraid it will spoil their plans. d.She takes the daggers,gives them to the guards, and tells Macbeth to act like nothing is going on.
 
Q: 3) a.What does the drunken porter imagine he is doing in response to the knocking at the door? b.What does Macbeth wish the knocking could do? c.Who is doing the knocking? Why?
 
A: a.Opening the gate to hell and talking to Beelzebub. b.He wishes it would awake Duncan. c.Macduff and Lennox because they have something to tell the King.
 
Q: 4) a.Who first learns that a murder has taken place? b.What action does Macbeth take againest the grooms? c.Why did Malcom and Donalbain leave Macbeth's castle?
 
A: a.Macduff b.He kills them. c.They are scared for their lives.
 
Q: 5) Who does Macduff say has killed King Duncan? Why did Malcom and Donalbain fall under suspicion, according to Macduff?
 
A: Malcom and Donalbain- because they fled
 
Q: 6) What does Macbeth mean by saying he has "murdered sleep"?
 
A: He can't sleep because he murdered Duncan.
 
Q: 7) What is ironic about Lady Macbeth's remark "A little water clears us of this deed"?
 
A: She means that physically blood washes off, but it mentally stays forever.
 
Q: 8) a.Why do you think critics consider the porter's speech to be comic relief? b.How do the Porter's comments on the people arriving at "hell gate" near Macbeth's dilemma?
 
A: a.It goes from horror to comic. b.They thought they could get away with it but they pay.
 
Q: 9) What do you think causes Lady Macbeth to faint?
 
A: She faints because she is trying to sway attention of the murder from them.
 
Q: 10) a.Why does Ross have doubts about accepting the grooms as the murders? b.Why is Macduff concerned that "our old robes" may fit "easier than our new"?
 
A: a.They have nothing to gain. b.If they they shall be killed too.
 
Q: 11) In his soliloquy in Scene I, Macbeth speaks of "vaulting ambition" a.how can vaulting ambition bring with it great success b.how bring with it destrcution.
 
A: a.It is something your actually going to do b.Your taking a risk so there could be failure.
 
 

Act III

Q: 2) a.In Scene I, what are Banqou's thoughts about the witch's prophecies? b.What are Macbeth's thoughts about the prophecies? 
 
A: a.At first he thinks they are crazy but then they start coming true. b.He didn't believe it until it started happening.
 
Q: 3) a.What two people are the murderers told to kill? b.Why is necessary to kill both?
 
A: a.Banqou and Fleance b.So he can be king.
 
Q: 2) What goes wrong with the murderers plans?
 
A: Fleance escapes
 
Q: 5) a.Why does Macbeth want to see the witches again? b.What does Lady Macbeth think Macbeth needs most?
 
A: a.To find out what would happen next. b.sleep
 
Q: 6) a.In scene VI, what reason does Lennox give for Macduff's being in disgrace? b.What is Macduff trying to accomplish in England?
 
A: a.He didn't attend the banquet b.get together an army
 
Q: 7) Macbeth's soliloquy in scene I shows that his attitude toward those who stand in his way has changed. Recall the soliloquy prior to Duncan's murder. What change or changes have occurred?
 
A: He was brave at first now he resorts to killing to get what he wants. Moral decline. 
 
Q: 8) How does Macbeth's technique of persuading the murderer's resemble Lady Macbeth's earlier method of persuading Macbeth?
 
A: She talked him into killing Duncan and now he talks his servants into killing.
 
Q: 9) How has the relationship between Macbeth and Lady Macbeth changed?
 
A: He is now withdrawn from her.
 
Q: 10) Events at the banquet show that Macbeth can no longer pretend to be innocent. What evidence is there that he will continue to kill those who threaten him?
 
A: He says there is no turning back because he is in so deep. 
 

Act IV

Q: 2) a.What does the first apparition tell Macbeth? b.How does the prophecy of the second apparition seem to contradict that of the first. c.What does the third apparition promise?
 
A: a.Beware of Macduff, beware of the Thane of Fine! b.None of woman born shall harm Macbeth. c.Macbeth shall never vanquished be until great Birnnam wood to high Dunsinane hill shall come against him.
 
Q: 3) a.What question do the witches refuse to answer? b.What vision to they parade before Macbeth?
 
A: a.He wants to know if Banqou's descendants will rule Scotland. b.A show of eight kings and Banqou last king with a glass mirror in his hand.
 
Q: 4) a.In his conversation with Macduff, why does Malcom pretend to have all of Macbeth's vices and more? b.What convinces Malcom that Macduff is trustworthy?
 
A: a.Malcom is testing Macduff's loyalty to Scotland. b.If your lustful and greedy I can't support you to become king.
 
Q: 5) a.What good news about "gracious England" does Ross bring Malcom? b.What bad news does Ross bring Macduff?
 
A: a.The king was gonna give Malcom 10,000 soilders to attack Macbeth. b.His family had been killed.
 
Q: 6) Why does Macbeth readily accept the predictions made by the second and third apparitions?
 
A: He thinks Macduff is born of woman and trees can't walk.
 
Q: 7) a.In the witches procession of kings, why do some kings carry double and triple sceptors? b.Why does Banqou carry a mirror?
 
A: a.It represents when England, Scotland, and Ireland united in 1603. b.It is a reflection of Banqou's sons becoming king.
 
Q: 8) a.What is Macbeth's reason for killing Macduff's wife and child? b.How do these murder's differ from the previous ones?
 
A: a.He is told to beware of Macduff and he feels he needs to act quickly against the enemy. b.There is no sensible reason for the murders but there is for the others.
 
Q: 9) How would you describe Macbeth's character at this point in the play?
 
A: He is killing everyone to get what he wants; he is selfish.
 
Q: 10) How is Malcom's character reveled from the dialogue with Macduff in Scene III?
 
A: Although Malcom seems to be greedy and lustful when he hears about Macduff's family he shows strength and courage.
 
Q: 11) Based on Macduff's reaction to the murder of his wife and son, how would you describe Macduff's character?
 
A: Admirable because he has great sorrow over the loss of his family but he handles it nobly under the crushing reality.
 

Act V

Q: 3) a.While Lady Macbeth is sleepwalking, to what three prior events does she refer? b.To which event does she keep coming back?
 
A: a.The murders of Duncan, Banqou, and Macduff's family. b.Duncan's murder
 
Q: 4) a.What news does Seyton bring Macbeth in scene V? b.What in the Messenger's report makes Macbeth fear that the apparitions second prophesy is coming true?
 
A: a.The news that the Queen is dead. b.It looks like the trees  are starting to move.
 
Q: 5) a.In scene VIII why does Macbeth tell Macduff that he does not wish to fight him? b.What does Macduff tell Macbeth concerning the apparitions third prophesy?
 
A: a.He has to much of his blood on him already. b.He was taken from his mother's womb at her death.
 
Q: 6) a.Whom does Macbeth kill in the encounter with the english forces? b.Whom does Macduff kill? c.At the end of the play, who is to be crowned king of Scotland?
 
A: a.The Young Siward b.Macbeth c.Malcom
 
Q: 7) Why do you think it is an "accustomed action" for Lady Macbeth to wash her hands while sleepwalking?
 
A: To wash the blood from her hands.
 
Q: 8) a.Why does Macbeth remain confident of surviving the battle with Malcom's army despite his own troops desertion? b.Judging by the way Macbeth behaves in scene III, describe his state of mind.
 
A: a.Because he was told he couldn't be killed of anyone born of woman. b.fear is coming to him and he is struggling with his emotions.
 
Q: 9) What changes in his personality is Macbeth describing in scene V, lines 9-14?
 
A: He has forgotten the taste of fear and he has no more emotions.
 
Q: 10) Why does Macbeth say, "She should have died hereafter," upon learning of the death of Lady Macbeth?
 
A: She would have died anyway
 
Q: 11) Macbeth, mad and murderous though he is, shows admirable traits to the very end. What are some of his better traits?
 
A: Even when he found out Macduff could kill him, he didn't back down or give up.